laupäev, 29. detsember 2012

Joulupuuro - jõulupuder Soomemaal

Seda keedetakse purdustuvast riisist, retsept on tavaliselt pakendi küljel. Muidugi võib riisipudru süüa millal tahes, aga selle keetmine võtab palju aega ja kannatust, nii et põhiliselt peredes seda tehakse jõulude ajal, mil aega kõigil ja soov süüa midagi erilist.

Meie sõime oma pudrud hotellis, lisaks oli õunakiselli kaneeliga. Aga siiski mitte miski hotellipuder ei ole nii hea kui ise tehtud. Pudru juurde kuuluva kuivatatud segapuuvilja kompoti tegin juba varem valmis ja täna hommikul pühendusin "joulupuuro" keetmisele.

Kõigepealt panin 2 dl vett keema ja lisasin sinna sama palju riisi ja kogu aeg segasin. Kui siis vesi oli riisi imendunud, lisasin liitri piima ja segasin, nii umbes kolmveerand tundi. Muidugi lisasasin näpuotsaga soola ja natuke rohkem suhkrut. Kui siis puder hakkas olema sobivalt paks keerasin tule väga alla ja hakkasin valmistama neid, mis selle pudru õieti pidulikuks ja sametiseks teevad.

Vahustasin 2 muna ja 2 dl vahukoort ja segasin siis need ettevaatlikult pudru sisse. Tavaliselt pannakse pudru sisse ka 1 mandel,  aga meil jäi see vahele.


Seda, et pudru sisse pannakse muna, õppisin siis kui poisid olid pisitillukesed, kuna tol ajal soovitati laste pudrule lisada pool kanamuna, see oli siis kui mune ei kardetud kolesterooli pärast.

3 kommentaari:

helle ütles ...

Oi, ma ka sööks seda putru! Hakka või tegema!
Kas munad klopid lahti valge ja kollane üheskoos? On vist väga rammus küll, kui piim pluss vahukoor?

Elviina's blog ütles ...

Ma tean küll, et need lähevad vahuks ka koos, aga kindel on kui kloppida eraldi, siis nad vahustuvad kindlasti. No piimana kasutasin 1,5 %dist ja võib ju vahukoore asemel kasutada midagi muud koort, mis vahustub, peamine on selle konsistentsi saamine. Mitte mingid poe pudingid ei pääse lähedalegi. Aga muidugi aega viib ja peab olema hea keedupott, kuhu põhja ei kõrbe. Ise küll kraapisin ka täna põhja. :(

tegelinski ütles ...

Sõin jõulude ajal taani rahvuslikku jõulutoitu, see pidi küll keele alla viima! Kusjuures, seal oli ikka palju (purustatud) mandleid sees ja üks terve - ja selle sain mina omale :P Aga muidu ikka ka, et riispuder ja vahukoor. ja kirsikissell,