pühapäev, 14. jaanuar 2007

Suus sulav kringel

Kuna sõdurpoiss Margus ei pääsenud vanaema sünnale tegin talle täna oma kringli. Ja kuna mune sai toodud natuke enam siis ühe rullbiskviidi ka.

Kringli või palmiksaia retsepti sain kunagi 80:ndate algul Burdast. Isegi seda ei mäleta kas tõlkisime soome või inglise keelest. Sellest saadik on ta olnud meie kõikide suuremate pidude üheks kindlamaks magustoiduks, muidugi Tiidu toodud tordiretsepti järel. Noh mõtlesin et riputan selle retsepti siis ka siia.

Palmiksai

650 g jahu
200 g võid
2-3 sp suhkrut
4 tk mune
50 g pärmi
1 klaas piima
0,5 tl soola

Täidis
150-200 g võid
rosinaid, sukaatti
pähkleid, riivitud apelsiini koort
kaneeli, ingverit
Jahu ja peenestatud või segada. Pärm suhkruga vedelaks ja soojendatud piimaga segada. Munad kloppida lahti ja koos pärmipiimaga jahule ja segada. Mida kauem seda parem. Kerkib soojas kohas. Jagada 3 ossa. Rullida lahti ja peale täidis ja rulli. 3 rullist tehakse palmik ja kypsetatakse nõrgemas kuumuses.

Võib lisada ka võõba.

Võõp
200 g suhkrut
2 sp kakaod
40 g piima
50 g võid

Võõba jaoks suhkur ja kakao segatakse lisatakse piim ja kuumutatakse 5 min. jahutatakse ja siis segatakse või.

Kommentaare ei ole: