pühapäev, 6. veebruar 2011

Viimase nädala esimene päev

Suisa lõpusirgele olen pääsenud, kas kaal on langenud, natuke. Kui mugav on selle järgi toituda – sõltub sellest, kas on harjunud sööma kodus või väljas. Toitude tegemine ei võta kaua aega, aga on tarvis siiski varuda selleks päevaks vajalikud ained. Perenaiste tavaline nipp – asendan selle sellega eriti ei toimi, sest siin on eriti hästi välja mõeldud, et päeva jooksul saadakse kõik vajalik ja toidud on mitmekesised. Selline kerge hommikusöök nagu pudru nädalast nädalasse puudub. Samuti peaaegu iga päev on vaja teha eri toitu. Tavalises elus ju tihtipeale süüakse sama toitu mitu päeva. Selle ratsiooniga on kaasas nädala ostude nimekiri, siiani ma ei ole seda siia pannud, aga nii tagantjärele võin käia panemaski või siis paigutan kuhugi siin. Kasvõi selle viimase nädala oma kohe siia.

Ostettava — 8. viikko

Tuote

S

M

Ti

K

To

P

L

Paistijauhelihaa (g)

50

75

25

Porsaan ulkofileetä (g)

100

50

Nakkimakkaroita (g)

50

Lohta (g)

150

Kassleria (g)

75

75

Munia

1

2

1

1

Täysjyväleipää (l viipale = 50 g)

50

100

75

50

50

Neopiimää (l ,9 ) (g)

300

200

Raejuustoa (l prk = 200 g)

100

100

Viva-jugurttia (l prk = 150 g)

150

150

150

150

150

150

Sulatejuustoa (20 ) (g)

30

30

Artisokkaa (l keskikok. = 100 g)

100

Pinaattia (g)

150

Herkkusieniä (g)

200

50

100

Vuonankaalia (g)

50

Keräsalaattia (l kerä = 200 g)

20

20

20

20

20

100

Porkkanoita (l iso = 125 g)

375

Paprikoita (l keskikok. = 150 g)

.300

150

Purjoa (l kpl = 150 g)

150

Retiisejä (l nippu = 100 g)

100

Ruusukaalia (g)

150

Hapankaalia (g)

200

100

Tomaatteja (l pieni = 50 g)

100

100

50

100

Sokeriherneitä tai papuja (g)

150

Rakuunaa

X

Kirveliä

X

Vihantakrassia

X

X

Persiljaa

X

X

X

X

X

X

Ruohosipulia

X

X

X

X

Sitruunamelissaa

X

Omenoita (l iso = 150 g)

150

Banaaneja (l pieni = 100 g)

100

100

Pakastemansikoita (g)

250

Kiivihedelmiä (l keskikok. = 100 g)

100

200

100

Appelsiinejä (l keskikok. = 200 g)

200

Sunnuntai

8.viikko_0001

TARVIKKEET

100 g porsaan ulkofileetä, 1 muna, 2 hapankorppua, 3 tl Creme Fraichea, 1 prk Viva-jugurttia, 3 tl voita tai margariinia, 25 g perunamuusijauhetta, 1 iso latva-artisokka, 150 g

sokeriherneitä, 1 pieni sipuli, persiljaa, sitruunamelissaa, 1 iso omena, 250 g pakastemansikoita, 1 keskikokoinen kiivi, sitruunamehua, etikkaa, valkopippuria, suolaa, kanelia, kivennäisvettä, 3/4 dl kuivaa valkoviiniä.

AAMUPALA

Omenainen sunnuntaiaamu

Kuori omena ja poista siemenkota. Leikkaa omena renkaiksi ja mausta kanelilla. Vatkaa muna vaahdoksi ja lisää hieman kivennäisvettä ja suolaa. Kuumenna 1 tl voita tai margariinia teflonpaistinpannussa. Kasta omenarenkaat munavaahtoon ja lado ne paistinpannuun. Kaada loppu munavaahto omenoitten päälle, anna hyytyä ja käännä. Paista kullanruskeiksi myös toiselta puolelta ja tarjoa heti.

VÄLIPALA

Kiivijugurtti

Kuori ja hienonna tai soseuta pieni kiivihedelmä. Lisää se 1 prk Viva-jugurttia ja mausta seos sitruunamehulla ja hienonnetulla tuoreella sitruunamelissalla.

PÄÄATERIA

Porsaanleikkeet ja sokeriherneet

Kaada1 dl kiehuvaa vettä 25 g (1/4 annospussia) perunamuusijauheen päälle ja sekoita. Keitä 150 g sokeriherneitä* tai pieniä vihreitä papuja* suolalla maustetussa vedessä 5 min. Kaada keitinvesi pois ja lisää 1 tl voita tai margariinia. Sekoita ja lisää joukkoon hienonnettua sitruunamelissaa. Paista kaksi (yhteensä 100 g) pientä ohutta porsaanleikettä* teflonpaistinpannussa 4 min kummaltakin puolelta. Mausta leikkeet suolalla ja valkopippurilla. Pane kummallekin lihapalalle 1/2 tl voita tai margariinia,1 sitruunaviipale ja muutama persiljanoksa. Nosta leikkeet ja sokeriherneet lautaselle samanaikaisesti perunasoseen kanssa.

VÄLIPALA

Mansikat

Sulata 250 g pakastemansikoita tai käytä tuoreita marjoja ja lisää tarvittaessa makeutusainetta.

ILTAPALA

Keitetty latva-artisokka.

Keitä suuri, tuore latva-artisokka etikalla maustetussa vedessä noin 20 min. (Lehdet irtoavat koeteltaessa kypsästä latva-artisokasta.) Keitä 3/4 dl kuivaa valkoviiniä tai lihalientä ja 1 hienonnettu sipuli, kunnes nestettä on noin 2 rkl jäljellä. Lisää sitten 3 tl Creme Fraichea ja sekoita. Keitä vielä 2 min ja mausta kastike suolalla, valkopippurilla ja sitruunamelissalla. Kasta ruokailtaessa lehden tyviosa kastikkeeseen ja riivi pehmeä osa hampailla. Syö myös artisokan pohja ja tarjoa lisäksi 2 hapankorppua.

•VIHJE: Säästä 3 sokerihernettä tai papua huomista varten. Kypsennä samanaikaisesti 50 g porsaan ulkofileetä huomista iltapäivää varten.

Kommentaare ei ole: