neljapäev, 6. detsember 2018

Kaks päeva ma muudkui küpsetasin, küpsetasin .....

küpsetasin. Ei piparkooke ma ei jõudnudki teha. Küpsetasin jõulu leibasid. Eelmisel aastal tegin proovi, õnnestus ja nüüd tegin järgi. Eriti hästi õnnestus:

1. Viigimarja-hapupiima päts.

200 g kuivatatud viigimarju
3/4  pk pärmi (50 g pärm)
5 dl  hapupiima
2,5 sl tumedat siirupit
2    tl soola
1,5 tl aniisiseemned
1,5 tl apteekitilliseemned
1 tl jahvatatud pomerantsikoort
4 dl rukkijahu
7 dl nisujahu
3 sl rapsiõli

Lõika viigimarjad peeneks. Soojenda hapupiim käe soojaks ja leota pärm sinna sisse. Lisa siirup ja maitseained ja sool. Lisa jahud ja viigimarjad vähe korraga. Rapsiõli pane viimasena. Sega tainas ja jäta räti alla kerkima umbes tunniks.

Jaga tainas kahte ossa  ja tee neist kenad pätsikesed. Pane ahjuplaadile ja lase veel kerkida räti all umbes pool tundi. Siis torka pärsikestesse kahvliga auke ja küpseta 175 kraadises ahju all osas 45 - 50 minutit.

Tee siirupist ja veest segu 3 sl kumbagi ja umbes küpsetuse poole peal hakka pealt määrima selle seguga.

2. Jõulukarask selle pätsasin Nipiraamatust

3. Saksapärane jõululeib

2,5 dl piima
1 pk kuivapärmi
1 tl soola
1 dl siirupit
1 kanamuna
200 g margariini
1 dl rosinaid
0,5 dl mandlijahu
1 pk sukaatti
0,5 sidrunit
9 dl nisujahu
määrimiseks margariini

Leota pärm 42 kraadisesse piima. Lisa sool, siirup,kanamuna, pehme margariin, rosinad, mandlijahu ja sukaat. Pese ja riivi sinna sidrun. Lisa jahu ja sega tainas, anna sel kerkida rätiku all umbes tund aega. Seejärel aseta vormi ja lase seista veel pool tundi. Mina kasutasin pisitillukesi pätsikujulisi silikonist vorme ja neist tuli väga head leivakesed, ostsin vormid Tallinnast,  sellest Liiva tn poest, mis on Stokmanni vastas.

Teisel päeval tegin kaks leiba:

1. Magusa datli leiva

5 dl piima
1 dl siirupit
2 dl karedat rukkijahu
1 dl päevalille seemneid
1 dl linnasejahu
4 dl täistera nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl peenestatud pehmeid datleid
1 tl soola

Selle tegemine oli kerge, segasin vedeliku ja siirupi, teises nõus kõik kuivained ja siis kõik kokku. Ka selle tegin nendes väikestes vormides. küpsetada 175 kraadilises ahjus ja kui on väikestes vormides kulus aega umbes pool tundi. Kui suures vormis küpsetada, siis umbes poolteist tundi. Ahjud on erinevad, tuleb jälgida mängu.

2. Sakslaste stollen,

selle retsepti lasin inglise keelest tõlkida noortel, aga leidsin ka selle natuke aega tagasi venekeelse versioonina , tõsi selle kogused on vist väiksemad

3 pk kuivpärmi
27 dl nisujahu
2 dl suhkrut
0,5 tk muskaatpähklit
3 dl sulatatud võid
5,5 dl kuivatatud jõhvikaid
5 dl rusinaid
4 apelsini koor väikeste tükkidena, soovitan kasutada apelsiini sukaatti
1 suur sukaat sidrun
5,5 dl purustatud mandleid
1,2 dl sooja vett
1 tl soola
5 dl sooja piima
6 kanamuna
1,2 dl konjakit
1,2 dl apelsini mahla
2 sidruni koor riivituna
1,2  dl aprikoose tükkidena

Sega soe vesi ja pärm, las seisab 10 min. Sega suures kausis (tõesti suures) kuivained ja teises või ja piim. Seejärel sega kõik kokku ja sõtku tainas valmis.

Leota jõhvikad konjakis ja rusinad apelsini mahlas, las ligunevad 10 min. Seejärel sega need taina sisse ja sõtku tainas vähemalt 10 min, vajadusel lisa jahu, anna seista kuni tainas kerkib, umbes tund, kaks.

Jaga taigen kahte ossa ja need omakorda kolme, rulli nelinurga kujuliseks, määri pehme võiga ja mina panin peale veel mandlimassi. Siis rulli kokku ja tee kolmest rullist palmik. Tõsta ahju plaadile ja lase veel räti all seista tund, poolteist. Seejärel määri munaga ja küpseta kahe plaadiga  180 kraadis umbes 35 min. Poole pealt vaheta plaatide asukohta.

Kui valmis võib määrida võiga ja puistata üle tuhksuhkruga, võib ka teha peale mingi katte. Ise ei lisanud mingeid suhkruid, see on selletagi paras energia pomm.

Kommentaare ei ole: