Jos jotain näyttää toivottomalta, se sitä myös on. Aamulla oli taivas harmaa ja nyt äsken tuli kunnon kuuro. Nähdään minne tämä kehittyy. Altaalla opetellaan sukeltamista. Sen jalon taidon haluaisin vielä joskus opetella ja tietysti Tiidun kanssa käydä tandemhypyllä.
No kirjoittelen nyt vähään tarkemmin eilisen retken kertomusta. Kun ennen oli vähään kiireitä ei ehtinyt tarkemmin kirjoittaa. Kahvilasta suuntasin askeleet Bacardi taidemuseoon , siellä oli tauluja ja joitkin miekkoja, pistooleja ja pari esinettä intiaanien ajalta. Muuten museon vahdit luki myös siellä kirjoja. Että niin. Sen jälkeen menin karnevaali museoon. Erehdyin ostamaan henkilökohtaisen esittelykierroksen ja sainkin sitten yksityiskohtaisen selityksen Kuuban karnevaaleista läpi historian. Kaveri oli innoissaan ja minulta meni arvokasta vapa-aikaa kaupungilla ¾ osaa. Kuvattava paljon ei ollut. Sieltä siten nopsasti keskuspuistoon. Mutta en ehtinyt kun hörppäämään drinkin, käymään nyt jo erittäin tasokkaassa WC:ssä, ja olikin aika suuntautua bussille. Lounaspaikka oli vastapäätä edelliselle paikalla, eli yli salmen.
Sieltä siten näimme Morron linnoituksen toiselta puolelta. Kuten aina oli sielläkin soittamassa trio. Ruoka ei ollut hyvä, eikä vatsakaan ollut vielä tyhjä. Pian oli taas aika ahtautua bussiin ja suuntana nyt oli El Cobren katedraali. Siellä oli sellainen pieni pyhimyspatsas – Cobren neitsyt, jonka paavi, tuo edellinen 1998 täällä käydessään siunasi. Kaikista uskovaisista kolmannes on katolilaisia, kolmannes protestantteja ja loput jotain Afrikasta kotoisin olevaa uskontoa, vähän voodoon tapainen, sen nimen olen unohtanut. Tuo viimeinen on muuten leviämässä enemmän.
No katedraalin jälkeen tultiin siis suuntamaan bussi takaisiin matkalle. Ah ja, siellä oli nähtävyytenä kuparikaivokset jotka jo 59 v siten on suljettu. Siitä palautui mieleen oppaan juttu siitä että Santiago de Cubassa oli joskus ollut ihan toimiva raitiovaunu verkosto, mutta jo silloin kun amerikkalaiset seillä olivat se oli hylätty, koska autotehtaat saivat myytyä halvalla busseja ja bensaa ja vaikka Kuuballe se ei tullut mitenkään hyödyksi se raitiovaunusysteemi purettiin ja siirryttiin busseihin. 91 v taas kun neuvostoliitto hajosi niin nykyään bussit on korvattu hevosilla. Ja polkupyörillä.
Paluu matkaa elvytti pysäkki sokeriruoko peltojen välissä, minkä minä siis myöskin käytin hyväkseen ja otin mukaan sokeriruoko palasen.
Hotellilla ilta oli sitten erittäin hilpeä, kun ei päässyt ulos, niin kaikki kokoontui aulabaariin, jossa sitten olikin tunnelmaa. Kyllä se niin on että suuressa ulkobaarissa ei koskaan saada sellaista menoa aikaiseksi.