kolmapäev, 21. detsember 2011

Ettevalmistumine Jõuluks - 3. kartulivorm

Selle ametlik nimi on "Hämäläinen perunalaatikko", Häme on piirkond siin Tampere ümbruses, ennevanasti oli koguni maakond, pealinnaga Hämeenlinna. Hämäläiset tunnetekse muu Soome osas kui tõsised, aeglased ja vähesejutuga inimesed. Neile ei tohtinud anekdoote rääkida neljapäeval, et nad ei hakkaks kirikus pühapäeval keset jutlust naerma.

2,5 kg kartuleid
vett
100 g võid
1 sp soola
3 sp nisujahu
5 - 8 dl piima

1. Pese kartulid ja keeda nad koos koorega pehmeks. Koori soojad kartulid ja püreeta.
2. Lisa 1 sp jahu, sega ja kata millegi soojaga ja jäta seisma mitmeks tunniks. See koht oli alati mul selline komistuskoht. Mõnikord läks liiga, teinekord ei hakanud hoopiski magusaks minema. Nüüd teen nii, et panen soojendus koti alla ja mässin saunalinasse. Hoian seal nii 4 - 5 tundi vahepeal segan ja lisan 1. sp kaupa jahu.
3. Soojas kartulipüree läheb ise magusaks, tavaliselt ei ole tarvis lisada ei siirupit ega suhkrut üldse. Kui on valmis lisatakse piim, sool ja või. Seejärel vormi ja ahju. Kuna on karta, et keeb ahjus üle, siis jätta varuks ruumi, st täita poole peale.
4. Ahjus on umbes 160 kraadi juures kuni 3 tundi, võib isegi madalamas temperatuuris, aga siis kauem. Kõige parem on kohe ahjust võetuna, aga ega pole midagi viga kui soojendab hiljem.

Kommentaare ei ole: