Traditsioonilised lihapallid
500 g loomahakkliha
1 sibul peenestatult
1 küüslauguküüs peenestatult
2 kanamuna
2 viilu / 50 g saia leotatud piimas
soola, mustapipart
Pruun kaste
60 g võid
60 g nisujahu
1 liiter lihaleent
soola, valgetpipart
1. sega lihapallide ained ja lase neid seista 20 min
2. tee pallid ja küpseta 200 kraadises ahjus umbes 10 min
3. pane kastme jaoks katlasse või ja lisa nisujahu, anna pruunistuda
4. lisa lihaleem ja maitseained
5. keeda 10 min madalal temperatuuril ja serveeri lihapallikestega
Praetud tint ja kartulipüree
600 g tinte või räimi
100 g võid
rukkijahu, soola, kartulipüreed
1. loputa kalad korralikult külmas vees ja kuivata hoolega
2. keeruta kalad rukkijahus ja prae kuumal pannil võiga rabedaks
3 maitsesta soolaga ja serveeri hea kartulipüreega
muide soomekeeles see on perunamuusi ja lapsepõlves ingeri keeles selle nimi oli tartupuuro ja minu setumaalt pärit kasuisa ütles kartulipudru. 50.ndatel maal keedeti kartulid ja sõtkuti nad pudruks, sellist peent nimetust nagu püree, ei kasutatud.
Kaerahelbepuder
2,5 dl suuri kaerahelbeid
3 dl vett
8 dl piima
soola, võid
1. pane vesi ja helbed katlasse
2. kuumuta kuni vesi on kadunud
3. lisa piim ja hauta madalal temperatuuril umbes 1 tund
4. maitsesta soolaga
5. serveeri võisilmaga
Kaerahelbepuder kiiretele
1 l vett
5 dl kaerahelbeid
soola
kõik katlasse ja keeda segades valmis.
Värsked kartulid ja heeringas
1 kg kartuleid
1,5 l vett
20 g meresoola
1 punt tilli
heeringat
peenestatud rohelist sibulat
võid
1. pese kartulid kuid ära koori
2. pane kartulid, sool ja vesi katlasse ja keema
3 lisa keetmise lõpul pooled tillist vette
4. kui kartul on küps, kalla vesi ja siirda katel veel hetkeks pliidile, et kogu vesi haihtub
5. serveeri heeringa, peenstatud rohelise sibula, tilli ja võiga
Ma olen noor
1 päev tagasi
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar