esmaspäev, 10. jaanuar 2005

Naudingud ........ ja tervislikud eluviisid ;)

Kunagi kuskilt olen lugenud, et on kolme liikki naudinguid:
- ühed on ebaseaduslikud
- teised on ebamoraalsed ja
- kolmandad teevad paksuks.

Need kaks esimest, nendest võib igaüks ilma eriliste raskusteta hoiduda, nimelt hoiduda kui juba on nende hõlma vajunud, siis väljapääs on tõsiste raskuste taga. Aga tavalist inimest need ei puuduta.
See kolmas on aga asi omaette. Söök on ju kõige lähem, kõigile või vähemalt enamikule valgete maailmas kättesaadav nauding. Mida rohkem rasva ja suhkruid seda parem ta tundub. Margus ütles, et inimene oma füüsilise arenguga on endiselt koopainimese tasemel. Kui toitu oli, siis söödi. Oli vaja inimese kui ühe loodusliku liigi säilimine, nii siis kujunes välja, et eriti meeldib meie maitse organitele magus ja rasvane.
Koopainimesel ja veel sadakondki aastat tagasi oli toitu vähem ja füüsiline koormus suurem. Siis ei olnud ka mingeid probleeme, enamustel inimestel - eks pakse on alati olnud.

Nüüd siis tuleb nagu köieltantsija teadlikult õppida sööma. Teadlikult öelda ei teatavale naudingule. Kõiksugu muud sõltuvussuhted on kergem lõpetada, lihtsalt alati ei. Söögiga nii teha ei saa. Me oleme ka oma harjumuste ohvrid. Mõned aastaid teised aastakümneid oleme teinud asju ühte moodi. Nüüd tuleks hakata tegema teisiti.

Kõige lihtsam on saada need 5 - 10 - 15 -... kg maha ja ma ei räägi millestki imedieedist vaid normaalse toitumuse õppimisest, aga kui on saavutatud siht, siis üsna varsti me läheme taas vanale teele. Algul ikka pisi tasa. Siis naistel eriti mingi raskem hingeline trauma ja vean kihla, et 8 kümnest leiab lohutust mingis toiduainest.

Aga nagu vastas kord üks krooniline suitsetaja, et olen lõpetanud sada korda. Nii siis ka eluviise võib ikka ja jälle hakata korrigeerima ja saavutada ka tulemusi.

Miks ometi need teadlased ei mõtle välja midagi tõesti maitsvat ja null kalorit sisaldavat juttu. Seni tuleb rahulduda salati ja porgandi ja kaalika ja kapsaga. Kodumaa puuviljad pidid ka head olema, eriti tervislikud mustikad ja rukkileib ja kefiirid ja muud sellised. Loomaliha võib ka ilma eriliste süümepiinadeta süüa ja isegi peab taimseid õlisid, vähe aga ei saa jätta täitsa ära.

Noh nii nüüd on üsna palju targutatud ja on aeg minna magama. Näis mis kaal hommilul näitab. Isegi 100 g miinust on hea asi. Iseenesest spetsialistid peavad optimaalseks pool kg nädalas.

Kommentaare ei ole: