… sajab suuri räitsakaid ja katused on kah valged. Aga maa on sula ja eks see lumi sulab maha jõudes ära. Ei olegi veel jõulud. Aastavahetuseni on veel poolteist kuud ja sinna vahele mahub üks lühike reis lõunasse – Eestisse ja teine natuke pikem – Tansaaniasse. Jah me läheme kaasaga Serengeti safarille. Elevante, lõvisid, kaelkirjakuid ja ninasarvikuid vaatama. Jõulude ootus kaob selle kõige hulka nagu olematuks. Ega ma ise ei ole neist jõuludest suurt midagi hoolinud. Lapsepõlve kodus jõulusid ei peetud ja ega meil ka näärivana ei käinud, tõsi ühekorra mäletan, siis ma olin vist kuue aastane ja tahtsin hirmsasti klotse, aga sain sellise prääksuva pardi. Klotsid ostsin viis aastat hiljem tühja taara eest saadud rahaga. Koolis teadagi olid nääripeod ja sai ka kommikoti, olid veel nääripeod ema ja võõrasisa töökohtades. Kokku sai kolm kommikotti. Aga komme kodus meil kunagi ei olnud muul ajal. Püsisid hambad terved.
Lauantai
TARVIKKEET
50 g nakkeja (2 kpl), 1 muna, 2 hapankorppua, 7 tl Creme Fraichea, 200 g neopiimää (1,9 % rasvaa), 1 tl notkeaa sulatejuustoa, 100 g keitettyä spagettia, 1 tl hunajaa, 1/2 tl hasselpähkinää, 100 g herkkusieniä, 50 g vuonankaalia tai salaattisikuria, keräsalaatin keskustaa, 1 pieni tomaatti, ruohosipulia, 1 keskikokoinen kiivihedelmä, sitruunamehua, etikkaa, valkopippuria, suolaa.
AAMUPALA
Päällystetyt hapankorput
Päällystä toinen hapankorppu 1 tl:Ia Creme Fraichea ja hunajaa ja päällystä toinen korppu 1 tl:lla notkeaa sulatejuustoa ja ruohosipulisilppua. Lisäksi saat vielä syödä pehmeäksi keitetyn kananmunan.
VÄLIPALA
Sitruunapiimä
Mausta 200 g neopiimää sitruunamehulla ja makeutusaineella.
PÄÄATERIA
Spagetti ja herkkusienikastike
Keitä 90 g spagettia suolalla maustetussa vedessä ja valuta keitinvesi tarkkaan pois. Viipaloi ja paahda 50 g herkkusieniä kuivassa teflonpaistinpannussa. Lisää pannulle 1 rkl vettä ja sitruunamehua ja mausta sienet vielä suolalla ja valkopippurilla. Lisää 4 tl Creme Fraichea ja keitä kaksi minuuttia. Lisää vielä 50 g pestyä suikaloitua vuonankaalia tai salaattisikuria ja sekoita kaikki aineet nopeasti keskenään. Kaada kastike spagetin päälle ja nauti.
VÄLIPALA
Kiivi ja sitruunakerma
Kuori ja viipaloi kiivihedelmä jälkiruokaastiaan. Mausta 2 tl:lla Creme Fraichea, 1/2 tl:lla hasselpähkinää, sitruunamehulla ja makeutusaineella ja kaada kerma kiiviviipaleitten päälle.
ILTAPALA
Iltasalaatti
Paloittele 25 g keitettyä spagettia, 2 nakkia (50 g), 50 g herkkusieniä ja pieni tomaatti. Revi keräsalaatin vaaleat sisälehdet pieneksi silpuksi ja sekoita aineet keskenään. Mausta etikka suolalla ja valkopippurilla ja lisää vielä runsaasti ruohosipulisilppua. Kaada kastike aineitten päälle ja anna vetäytyä hetken aikaa.
•VIHJE: Keitä samalla 10 g spagettia iltasalaattia varten. Muista, että 10 g spagettia painaa keitettynä peräti 25 g.

2 kommentaari:
Tallinnas täielik sügisene ilm.Hommikul oli isegi natuke päikest,nüüd hakkas tibutama ,aga lumest pole küll jälgegi.
Minu kodus on alati jõulusid peetud ja maast laeni kuusk oli igal aastal.Kommi väga palju just ei ostetud ,aga puudust ka ei olnud.Olin lapsena päris maias .Ju siis sõin oma magusaisu täis ,et enam ei taha.
Räägitakse, et kui koerakutsikaid ei toideta korralikult, tuleb neist kogu elu aplad. Ma olen vist selline. Kuigi küll toit oli alati laual, keedetud kartulid, praetud seakülge ja poslamasla. Hapukapsaid ja hapukurke, piima ja leiba kah. Selline tavaline maatoit viiekümnendatel.
Postita kommentaar