pühapäev, 20. veebruar 2005

Mõningaid fakte Mehhikost

Kui nüüd varsti oleme minemas sinna, siis käisin raamatukogus ja võtsin mõningaid teatmeteoseid antud maast. Pindala on 1987183 km2, seega umbes poole väikem kui Lääne-Euroopa ja viiendik USA:st. Viimasega ühist piiri on 3326 km. Rannikut on 9500 km. Lõunanaabrid on Belize ja Guatemala. Üldiselt on Mehhiko mägine maa, väljaarvatud Jukatan kuhu oleme minemas.
Seal elab 93 milj. nendest 88 milj. mestitsi (eurooplase ja indiaanlaste järglased) ja 5 milj. indiaanlast, kes ei räägi riigikeelena olevad hispaania keelt. Pealinn on Mexiko - 23 milj. elanikku. Suuremad linnad Guadalajara - 5,5 milj., Monterrey - 3 milj., Acapulco 2,8 milj., Puegla 2 milj., ja Tijuana 1,5 milj. Peab tunnistama, et eelnevalt olen kuulnud vaid pealinna, Acapulcot ja Tijuanat.
Koosneb 31 osariigist, president valitakse 6 aastaks ja võib olla ainult ühe korra. Parlament 3 aastaks ja senat 6 aastaks. 30 % elanikkonnast on põllumajanduse piires. Tööstus koosneb metalli- , auto-, keemia-, tekstiili- elektroonika tööstusest ja seal töötab enam kui pooled töötajatest.
Mehhiko on maailmas 4. kohal naftatoodangus, suurim hõbeda tootja. Turiste tuleb aastas 19,3 milj.
Eriti huvitav oli teoria kuidas maa 20 tuh aastat tagasi asustati. Selle järgi mehhiklaste esiisad tulid Siberist Alaskasse Beringi väina kaudu ja liikusid edasi lõunasse. Umbes 1200 eKr. oli maal eriti kõrgelt arenenud kultuur. Ja kuigi kultuurid vahetusid, siis sel ajal kui eurooplase ameerika avastasid oli Mehhiko palju kõrgemal arengu tasemel kui vallutaja Hispaania.
Eriti huvitavad on nende jumalad enne ristiusku aga nendest kirjutan kunagi hiljem.
Mis oli täielikuks uudiseks oli sõda USA:ga 1848, mil Mehhiko kaotas poole oma territooriumist ehk sellised nüüdsed USA osariigid nagu Texas, Colerado, Montana, Wyomingi, Idaho, Oregon, Washington, Kalifornia, Nevada, Uus Mehhiko, Arizona ja Utah. Ja meie nutame Petserit ja soomlased Karjalat. ....jätkub mingil päeval.

Kommentaare ei ole: